Kinderfysio

Kinderfysio

Wanneer je baby last heeft van een scheef of plat hoofd, verwijst de huisarts je vaak door naar een kinderfysio. De kinderfysiotherapeut geeft adviezen die de motoriek van de nek bevorderen en stimuleert de vrijheid om het hoofd zowel naar links als naar rechts te draaien. Deze adviezen, die landelijk worden aanbevolen, combineren de rugligging van je baby met de motorische vrijheid die nodig is voor een gezonde ontwikkeling. Voordat een redressiehelm ter sprake komt zal er altijd eerst geprobeerd worden resultaten te boeken door fysiotherapie.

Adviezen van de kinderfysio

De kinderfysio geeft veel handige adviezen die helpen om de voorkeurshouding van je baby te verminderen of te laten verdwijnen. Enkele houdingsadviezen zijn:

  • De manier waarop je flesvoeding of borstvoeding geeft.
  • Tips over de indeling van de slaapkamer.
  • Oefeningen om de nekspieren te trainen.
  • Wanneer de afplatting te erg is wordt de redressiehelm voorgesteld.

Wanneer kinderfysio onvoldoende helpt

Kinderfysio werkt over het algemeen goed en richt zich op de bewegingsvrijheid van de gewrichten en spieren in de nek. Soms is de oorzaak van het probleem niet één van deze, maar is de schedel zo plat of scheef dat het hoofd automatisch naar de voorkeurshouding draait door de zwaartekracht. Verder merken wij in de praktijk dat sommige kinderfysiotherapeuten ook niet openstaan voor de redressiehelm vanwege de resultaten van het HEADS-onderzoek.

De metingen van de fysio

De kinderfysio voert vaak metingen uit om de vervorming van de schedel te classificeren, meestal met behulp van een Scully Care- of PCM-meting. Hoewel een ernstige vervorming zorgelijk kan lijken, is het goed om te onthouden dat het doorgaans een cosmetisch probleem is en meestal geen gevolgen heeft voor de gezondheid van je kind. Ook wanneer er begonnen wordt met redressiehelm therapie wordt er gevraagd om een meting.

Wat we over deze metingen weten:

  • Ze zorgen voor een goede bewustwording van de platheid of scheefheid van de schedel.
  • De resultaten van de metingen kunnen soms sterk uiteenlopen. In de praktijk zagen wij soms te grote verschillen. Resultatenverschillen in 1 maand van 6 tot 7% zijn namelijk niet mogelijk.
  • De pcm meetmethode is wetenschappelijk beoordeeld op nauwkeurigheid door de bedenker van de meting zelf.
  • De platheid of scheefheid bevindt zich soms niet op de hoogte waar gemeten wordt.
  • We kunnen je helpen om zelf een meting uit te voeren. Maak hiervoor een afspraak met ons.
Helmtherapeut-Babybeau-Redressiehelm-Zorgverleners-Waarom (1)