Zorgverleners

Inhoud

Helmtherapeut

Als Helmtherapeut heeft Martin het genoegen om de Babybeau redressiehelm aan u voor te stellen. Deze maakt deel uit van een op maat gemaakt behandelingsplan dat meer biedt dan alleen een helm. Het geeft ouders gemoedsrust, wetende dat hun kleintje onbezorgd kan opgroeien. Met de helm op zijn plaats, kunnen ouders eindelijk weer rustig slapen, zonder zich zorgen te maken.

Geregistreerd helmtherapeut

De enige in Nederland die zich gespecialiseerd heeft in helmtherapie.

Multidisciplinaire aanpak

Deskundige helmtherapie samen met kinderfysiotherapeuten en huisartsen.

100% aangesloten

Comfortabel en ademend ontwerp wat 100% aansluit, terwijl de baby zich vrij beweegt.

Voor de kinderfysiotherapeut

Kinderfysiotherapeuten, consultatiebureau- en huisartsen staan in nauw contact met dhr. Vleeming, orthopedisch technicus bij Helmtherapeut.

Ieder kind verdient de beste zorg en behandeling.

Veel voorkomende problemen

 • Bij aanvang voor uw eerste consult heeft de baby al ernstige schedelvervorming. Oefeningen lijken niet te helpen.
 • Vanuit je opleiding is nooit geleerd wanneer u een redressiehelm wel aan te kan bevelen.
 • Hoewel motorisch alles goed lijkt te zijn, zorgt de ernst van de vervorming ervoor dat het hoofd rolt richting de afvlakking.
 • In mijn praktijk is er weinig ervaring met ernstige afvlakkingen van het hoofd, wat resulteert in onvoldoende kennis en ervaring op het gebied van redressiehelmen.
 • U wilt ouders volledig adviseren, maar sommigen hebben geen vertrouwen in alleen kinderfysiotherapie, hoewel uw intentie is om hen het beste advies te geven en te helpen.

Multidisciplinair overleg als oplossing

 • Onze specialisatie ligt op het gebied van helmtherapie, waarbij u ons kunt bellen en videobellen voor advies.
 • Tijdens het aanmeten wordt er een verslag opgesteld, bedoeld om de huisarts en kinderfysiotherapeut op de hoogte te brengen van de redressiehelmtherapie. Hierbij bieden wij u inzicht vanaf het begin.
 • Gedurende de hele behandeling blijft u als kinderfysiotherapeut betrokken. We vragen ouders om na 3 en 6 maanden een afspraak bij u te plannen voor het monitoren van de voortgang, waarbij een PCM-meting of Plagiocare-meting wordt uitgevoerd.
Helmtherapeut - voor zorgverleners
Helmtherapeut-Babybeau-Redressiehelm-Zorgverleners-Kinderfysio

Voor de specialist

Plastisch chirurgen, kinderchirurgen, en -artsen met nauwkeurige zorg die, indien noodzakelijk, zorgeloos willen doorverwijzen.

Veel voorkomende problemen

 • Baby’s waarvan is vastgesteld dat ze geen craniosynostose hebben.

Multidisciplinair overleg als oplossing

 • Bied ouders geruststelling over de gezondheid en het welzijn van kinderen
 • Op de hoogte van de nieuwste behandelmethoden en onderzoeken
 • Bied de juiste informatie en behandeling aan ouders
 • Zorgeloze doorverwijzing naar Helmtherapeut
 • Multidisciplinair overleg wanneer het jou uitkomt

Lees meer over de Helmtherapeut

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Veelgestelde vragen

Kan ik direct doorverwijzen voor helmtherapie, of gaat dit via de huisarts of een specialist?

Je mag direct doorverwijzen. Omdat de helm meestal niet vergoed wordt is een aanvraag niet noodzakelijk. Bij verdenking van craniosynostose zal Babybeau doorverwijzen naar een specialist. Als je zelf craniosynostose verdenkt is verwijzen naar een huisarts of specialist het beste.

De volgende groep was geïncludeerd:
– Baby’s met een oddi vanaf 106% tot 112%. De gemiddelde oddi is onbekend.
– Baby’s met een cpi vanaf 92% tot 103%. De gemiddeld cpi is onbekend.

Extra info over hoe wij in het onderzoek staat
De 30 baby’s in dit onderzoek die helmtherapie kregen hadden geen ernstige vervormingen (oddi 113% en hoger, cpi 104% en hoger). Verder gaf maar liefst 73% van de ouders in het onderzoek aan dat de helm niet goed fitte. 75% van de deelnemers volgde de therapie tot gemiddeld 10 maanden waarbij maar 25% de volledige therapie afronden. Andere wetenschappelijke onderzoeken vermelden andere resultaten en staan haaks op de conclusie van dit onderzoek, iets wat het onderzoek wel eerlijk vermeldt.

Hieruit concluderen wij dat het onderzoek bestond uit een kleine groep deelnemers, dat het voornamelijk baby’s betrof met een milde vervorming, dat de helmen vaak van inferieure kwaliteit waren, ouders niet geheel therapietrouw bleken en er geen goede verklaring bleek voor tegenstrijdige resultaten in onderzoeken.

De Helmtherapeut richt zich op ernstige en zeer ernstige vervormingen. Verder weten wij jammer genoeg dat in het werkveld veel onkunde bestaat bij helmmakers. Juist om deze reden bieden wij Babybeau redressiehelmen van een kwaliteit die zich niet vergelijkt met cijfers beschreven in het onderzoek. Tevens hebben wij de benodigde expertise omdat wij uitsluitend helmtherapie geven.

Ja, deze kan vergoed worden, maar vaak moet er wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Onze ervaring is dat zelfs medewerkers van de zorgverzekeraar niet duidelijk hebben of hij wel of niet vergoedt wordt. Daarom raden wij aan met ons telefonisch contact op te nemen.

In alle gevallen moet aan onderstaande voorwaarden wordt voldaan:
– Je hebt een voorschrift van een specialist
– De helm zit in het aanvullend pakket van de ouder waarbij de baby is meeverzekerd
– De helm wordt geleverd door een gecontracteerde zorgverlener (de toekomst moet uitwijzen of ik hier ook onder val)

Babybeau biedt de lichtste, best passende en hierdoor best groei-sturende helm. De maatname wordt gedaan met behulp van palpatie en gips. 3D maatnames die tegenwoordig vaak wordt toegepast leveren niet de noodzakelijke fixatie op het hoofd. Verder zijn de levertijden zeer snel. En omdat het vaak niet vergoed wordt is het wel zo belangrijk dat het ook eerlijk geprijsd is.

Het lukt nagenoeg altijd om een aanmeet afspraak binnen een week te plannen. Vanuit hier is onze standaard levertijd 2 weken. Een andere en snellere mogelijkheid biedt de service “Een helm in 1 dag”. Deze wordt gedaan in het geval van spoed en tegen meerprijs.

Babybeau is ongelooflijk licht, met een gewicht van slechts 175 gram. Dit wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van vezel-versterkt materiaal, dat ook wordt gebruikt bij beenprothesen. Het gewicht van de helm kan worden vergeleken met dat van twee wintermutsen. Wat vaak wordt waargenomen, is dat de motoriek verbetert omdat de beweging van het hoofd niet wordt belemmerd door de afvlakking. Met de helm op heeft het hoofd immers weer zijn natuurlijke ronde vorm.