Voorkeurshouding

Voorkeurshouding baby

Een voorkeurshouding bij een baby zorgt ervoor dat je kindje vaak naar dezelfde kant kijkt. Dit merk je misschien pas op wanneer er een plat of scheef hoofdje ontstaat, of wanneer borstvoeding aan één kant makkelijker gaat dan aan de andere kant. Ook kan het opvallen dat je baby in het bedje altijd dezelfde kant op kijkt.

Het advies van de verloskundige om het hoofdje tijdens het slapen afwisselend naar links en rechts te leggen, kan moeilijk zijn. Zelfs als je ’s nachts het hoofdje omdraait, draait je baby het steeds weer naar dezelfde kant, wat leidt tot een plat of scheef hoofdje. Wat kun je hieraan doen?

De huisarts

Een voorkeurshouding is iets wat heel vaak voorkomt. De huisarts weet in dit geval heel goed juiste adviezen te geven. Over het algemeen zal deze je doorverwijzen naar een kinderfysiotherapeut. Het is goed om er vroeg bij te zijn omdat een een voorkeurshouding in de leeftijd van 1 tot 2 maanden makkelijker op te lossen is dan met een leeftijd van 5 tot 6 maanden.

Adviezen bij voorkeurshouding

Veel ouders doen tegenwoordig eerst onderzoek op internet voordat zij naar een huisarts gaan. Hoewel dit goed is, kan het bij een voorkeurshouding ertoe leiden dat je later actie onderneemt dan wenselijk.

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) heeft een folder uitgegeven met adviezen die landelijk worden opgevolgd, van kraamverzorgers tot ziekenhuis specialisten.

Plat of scheef hoofdje baby

Een plat of scheef hoofd is een cosmetisch probleem, vergelijkbaar met tanden die niet helemaal recht staan. Hoewel het niet levensbedreigend is of ziekte veroorzaakt, blijft het toch een probleem.

Tegenwoordig zijn er veel specialisten die zich richten op cosmetische behandelingen, zoals plastisch chirurgen, orthodontisten en diëtisten. Ook helmtherapeuten behoren tot deze specialisten. Zij behandelen specifiek platte of scheve hoofdjes bij baby’s, waardoor dit probleem effectief kan worden aangepakt.