Behandeling

Helmtherapie behandeling

Je wilt het beste voor je kindje, daarom is het fijn om precies te weten wat helmtherapie is. Om niet voor verrassingen te komen staan brengen wij je graag op de hoogte van alle verschillende fases. Je zal merken dat wij je volledig bij de hand zullen nemen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De stappen in de routekaart hieronder kunnen per baby iets verschillen. Iedere baby is namelijk uniek. Met toewijding gaan wij voor het beste resultaat.

1. Je signaleert

Scheefheid aan het hoofdje wordt meestal door de ouders als eerste ontdekt. De huisarts zal je in dit geval doorsturen naar de kinderfysiotherapeut voor oefeningen en houdingsadviezen. Maar soms is een afvlakking al zeer ernstig. In dat soort gevallen staan wij de kinderfysiotherapeut met multidisciplinair overleg al vroeg bij vanaf de eerste paar maanden dat de baby oud is. We bespreken de helmtherapie.

2. Wees er op tijd bij

Voor het beste resultaat begin je tussen de 5 – 7 maanden met de helmtherapie. Ben je door omstandigheden toch vrij laat met het beginnen van therapie kan de “Helm in 1 dag” gekozen worden. Vanaf 12 maanden wordt de helmtherapie zeer weinig toegepast. Je kindje is dan al veel meer wakker gedurende de dag en zal steeds minder dezelfde houding hebben tijdens het slapen. De groei van het hoofdje is vanaf dat moment ook aanzienlijk minder.

3. Afspraak maken voor helmtherapie of een consult

In deze fase zien we dat de ene ouder graag wilt overleggen, terwijl een andere ouder direct een datum wilt plannen voor de start van de helmtherapie. In beide gevallen kan je een afspraak maken. Dit kan online of telefonisch (0314 – 78 65 65).

4. Een videoconsult

Een videoconsult wordt vaak gepland omdat je als ouders  twijfelt welke beslissing het beste past bij jullie eigen situatie. Tijdens dit videoconsult is er alle ruimte voor vragen en overleg. Vragen zoals: Is het echt een ernstige afvlakking? Of ander overleg zoals: Mijn omgeving is verdeeld over de helmtherapie, wat nu?

Door alles eerst te bespreken kan je beter een keus maken die past bij jou en je kindje.

5. De maatname bij helmtherapie

Wij meten aan met een gipsmaatname. Bijna alle baby’s vinden dit geen probleem omdat Bumba de clown hun gezelschap houdt op de tablet. Deze maatname is de beste methode om nauwkeurig aan te meten. Juist hierdoor is het nagenoeg nooit nodig om de helm later nog aan te passen. Hij zit gewoon 100% aan.

6. Babybeau redressiehelm gereed

Zacht, dun en naadloos. Helmtherapie kan beginnen. De Babybeau redressiehelm is binnen twee weken met zorg ontwikkeld op basis van decennialange praktijkervaring en de nieuwste bewezen technologieën. Bij urgente gevallen leveren we in 1 dag de redressiehelm.

7. Rustig groeien met helmtherapie

De functie van de redressiehelm is het redresseren van de schedel. Dit gebeurt niet door druk, maar door het toelaten van groei bij de afvlakking. De helm sluit namelijk aan bij gebieden waar geen groei gewenst is en ligt af daar waar groei wel toegelaten moet worden. Hierdoor ontstaat weer een mooi rond hoofdje.

8. Regelmatig contact

Minimaal één keer per maand heb je als ouder contact met Martin. Vaak wordt hiervoor een belafspraak gemaakt. De kinderfysiotherapeut zal tussentijds metingen blijven verrichten en hierdoor ook op de hoogte zijn van hoe het gaat.

9. Helmtherapie mag stoppen

Afhankelijk van de startdatum van de helmtherapie zal het hoofdje na maand 12 mooi rond volgroeid zijn. Dit wordt bevestigd door de kinderfysiotherapeut bij de laatste PCM meting of Skully Care meting.

Helmtherapie binnen in 1 dag

Vanaf de leeftijd van 5 maanden is schedelredressie goed te behandelen met een redressiehelm. Echter, soms begint men pas laat met helmtherapie. Als je kind ouder is dan zeven maanden, is het raadzaam te overwegen om gebruik te maken van een “Helm in 1 dag”. Dit houdt in:

  • Morgens rond 10:00 aanmeten
  • Wachttijd in de buurt
  • Dezelfde dag rond 16:00 afleveren
 

Wil je hier gebruik van maken? Maak dan snel telefonisch een afspraak.

Vragen?

Neem contact met ons op via het contactformulier.