De oorzaak van een plat of scheef hoofd bij je baby
Een plat of scheef hoofd bij je baby komt bijna altijd door de combinatie van rugligging en een voorkeurshouding. Ongeveer 10% van alle baby’s heeft in zekere mate schedeldeformatie, terwijl craniosynostose minder dan 0,1% voorkomt.
Sinds ongeveer 1992, toen onder andere de rugligging de standaard werd, is wiegendood twaalf keer minder voorgekomen. Dit heeft wel geleid tot meer platte en scheve hoofdjes, maar dit probleem is veel minder ernstig dan wiegendood. Ons advies is daarom duidelijk: pas altijd de rugligging toe, zelfs als je baby een plat of scheef hoofd heeft. Voor extra informatie verwijzen wij naar JGZ-richtlijn
Preventie Wiegendood (2007).
Conclusie: Hoewel de rugligging vaak de oorzaak is van een plat of scheef hoofd, moet deze wel worden toegepast!
Positionele schedeldeformatie
Een scheef of plat hoofd veroorzaakt door een voorkeurshouding wordt positionele deformatie genoemd. Dit ontstaat doordat het hoofd constant op dezelfde positie ligt: een plat hoofd bij constante rugligging en een scheef hoofd bij constante zijligging op één kant. Om dit te voorkomen wordt gelijk na de geboorte al aangeraden het hoofd van een baby tijdens het slapen afwisselend naar links en rechts te leggen maar soms werkt dit niet.
Het ontstaan van een plat of scheef hoofd
Biomechanische uitleg: Een baby ligt veel tijdens de eerste 12 levensmaanden, waardoor zwaartekracht de groei van het hoofd sterk beïnvloedt. Deze groei gaat dag en nacht door. Het gewicht van het eigen hoofd drukt vanaf het zwaartepunt op de schedel naar beneden. De onderzijde groeit minder doordat het matras opwaartse druk geeft. Omdat de groei toch een kant op moet, kiest deze de weg van de minste weerstand, namelijk de zijkant. Wanneer een baby op het achterhoofd ligt, groeit het achterhoofd richting beide zijkanten, wat resulteert in een plat hoofd (brachycephaly). Bij slapen op de linker- of rechterzijde groeit het hoofd naar één zijde van het voor- en achterhoofd (plagiocephaly).